luni, 3 aprilie 2023

Stabilirea pensiei de întreținere în cazul părintelui care lucrează în străinătate

Stabilirea pensiei de întreținere în funcție de venitul minim din țara în care locuiește debitorul

„Prin noţiunea de mijloace, în actualul context social, trebuie avute în vedere nu numai veniturile pe care cel îndatorat la pensie le realizează efectiv, ci şi pe care le poate realiza având capacitate de muncă şi depunând toate diligenţele necesare în acest scop. Alfel, ar însemna ca sarcina cheltuielilor privind creșterea minorului să rămână în sarcina unui singur părinte.

În speţă, prima instanţă a stabilit corect cuantumul pensiei de întreţinere pornind de la venitul minim pe economie în Spania. Aceasta deoarece, din depoziția martorului și din dovezile de plată ale pensiei anterioare, rezultă că pârâta a lucrat în Spania și este evident că și în prezent se află în străinătate, ea neprezentându-se niciodată la proces.
Este adevărat că nu există nici o dovadă concretă că ea ar fi angajată în această țară, dar astfel de situații sunt foarte greu de dovedit și faptul că este plecată de multă vreme, constituie o prezumție că se află acolo pentru a munci și a obține venituri.

O asemenea concluzie este justificată de faptul că, prin prisma Convenției privind obținerea pensiei de întreținere în străinătate, la stabilirea pensiei sunt avute în vedere mijloacele debitorului din țara în care locuiește nefiind, ca atare, justificat, a se avea în vedere venitul minim pe economie din România.” [T. Sibiu, dec. civ. nr. 350/2007, irevocabilă prin dec. civ. nr. 28/2008 a C. Ap. Alba-Iulia)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu