marți, 8 martie 2022

Adopția copilului celuilalt soț


”Prin sentința nr. 88A/08.03.2021 a Tribunalului Iași s-a reținut că reclamantul s-a ocupat din anul 2014 de creșterea minorei, fiind căsătorit cu mama acesteia. Având în vedere legătura profundă de atașament dintre reclamant și minora, dar și faptul că, din relația de căsătorie a părților a rezultat încă un copil, minora a arătat că își dorește să poarte un nume comun cu sora sa, dar și cu reclamantul, pe care îl consideră tatăl său. 

Instanța a apreciat că dorința reclamantului este una puternică, reală, actuală și justificată  de interesul moral al minorei ca, pe cale legală, ocrotitorului său să-i fie recunoscut statutul de tată, similar locului pe cale reclamantul îl ocupă  de mult timp în sufletul minorei. 

Tribunalul admite cererea de încuviințare a adopției și dispune ca minora să poarte, pe viitor, numele de familie al adoptatorului.”

Ce este adopția? 

  • Adopția este operațiunea juridică prin care se creează legătura de filiație între adoptator și adoptat, precum și legături de rudenie între adoptat și rudele adoptatorului.

Dispoziții legale aplicabile:

- Legea 273/2004 privind procedura adopției; 

- Art. 451 – 482 Cod civil

  • prin adopție încetează raporturile de rudenie între adoptat și rudele sale biologice (firești).
  • Cu ocazia adopției, se stabilește numele de familie al persoanei adoptate iar, pentru motive temeinice și prenumele.
  • Cererea de încuviințare a adopției se introduce de către adoptator/familia adoptatoare/D.G.A.S.P.C în funcție de situația concretă și este de competența tribunalului  în a cărui rază teritorială domiciliază adoptatul.






Avocat Paula-Alina Lupu, Baroul Iași
Tel: 0755.795.608
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu