vineri, 22 ianuarie 2016

Infractiunea de acces ilegal la un sistem informatic

Cunoscand parola adresei de email a persoanei vatamate, inculpata M. a accesat in mod ilegal contul acesteia.
Totodata, inculpata a accesat contul de facebook al persoanei vatamate si a schimbat adresa de conectare, astfel incat persoana vatamata nu a mai putut sa-si utilizeze contul de facebook.

Dupa ce i-a restrictionat contul de facebook, inculpata a modificat setarile contului, astfel incat unele discutii purtate de persoana vatamata cu martora A. pe chat-ul privat au putut fi vizualizate de orice vizitator al contului persoanei vatamate. In cauza s-a efectuat perchezitia informatica a laptopului inculpatei.

Instanta:
"Din punct de vedere a laturii subiective, infracțiunea se comite cu intenție, directă sau indirectă. Ori, prin utilizarea user-name și a parolei aferente acestuia, respectiv a adresei de email aparținând persoanei vătămate și a parolei de acces pe care o cunoștea, dar pe care nu era îndreptățită să o utilizeze (neavând acordul persoanei vătămate), inculpata a accesat fără drept contul de Facebook „A____ Ale”, astfel că acțiunea sa frauduloasă se circumscrie noțiunii de acces fără drept la un sistem informatic.
Deși apărarea a susținut că această faptă nu a fost comisă cu forma de vinovăție cerută de lege, Curtea constată că inculpata procedând în maniera anterior reținută și descrisă mai sus a săvârșit fapta cu intenție directă, respectiv că a prevăzut rezultatul faptei sale, respectiv accesarea fără drept a sistemului informatic și a urmărit producerea lui. Atâta timp cât rezultatul prevăzut este inevitabil și autorul acționează pentru realizarea lui, cum este cazul de față, nu mai este necesară să se facă dovada că a urmărit producerea acelui rezultat.
Inculpata a recunoscut in totalitate faptele, nu a putut explica motivul pentru care a procedat in acest fel, insa a aratat ca regreta savarsirea faptelor.
Inculpata a fost condamnata la 1 an si 4 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de acces ilegal la un sistem informatic si la 8 luni inchisoare pentru alterarea integritatii datelor informatice, cu suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere pentru un termen de 2 ani."

Speta preluata de pe http://www.rolii.ro/hotarari/56717e3b2befc1d56e93270b
foto: http://www.digitaltrends.com/computing/florida-teen-charged-with-hacking-felony-for-changing-computer-wallpaper/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu