ACT EMIS DE: PARLAMENTACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 243 din 30 septembrie 1992
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
Art. 1
Romania adera la Conventia europeana asupra statutului juridic al copiilor nascuti in afara casatoriei, incheiata la Strasbourg la 15 octombrie 1975.
Art. 2
In conformitate cu dispozitiile art. 1 din conventie, Ministerul Justitiei va notifica secretarului general al Consiliului Europei masurile luate pentru a asigura conformitatea legislatiei romane cu dispozitiile conventiei.
Aceasta lege a fost adoptata de Senat in sedinta din 11 iunie 1992, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.
PRESEDINTELE SENATUI
academician ALEXANDRU BiRLADEANU
Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputatilor in sedinta din 8 septembrie 1992, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.
PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
MARTIAN DAN
CONVENTIA EUROPEANA asupra statutului juridic al copiilor nascuti in afara casatoriei*)
(Strasbourg, 15 octombrie 1975)
-----------------
*) Traducere
Statele membre ale Consiliului Europei, semnatare ale prezentei conventii,
considerind ca menirea Consiliului Europei este de a infaptui o uniune mai strinsa intre membrii sai, intre altele inlesnind adoptarea unor reguli comune in domeniul juridic,
constatind ca intr-un mare numar de state membre s-au realizat sau se intreprind eforturi in vederea imbunatatirii statutului juridic al copiilor nascuti in afara casatoriei micsorind deosebirile intre statutul juridic al acestor copii si cel al copiilor nascuti din casatorie, aceste deosebiri defavorizind pe cel dintii pe plan juridic si social,
considerind ca in acest domeniu, inca mai exista ample nepotriviri in dreptul statelor membre,
convinse ca trebuie imbunatatita conditia copiilor nascuti in afara casatoriei si ca stabilirea unor anumite reguli comune privind statutul lor juridic ar inlesni infaptuirea acestui obiectiv si ar contribui, in acelasi timp, la armonizarea legislatiilor in acest domeniu al statelor membre,
considerind totusi ca este necesar sa se stabileasca etape progresive pentru acele state care apreciaza a nu fi in masura sa adopte de indata unele dintre regulile prezentei conventii,
au convenit dupa cum urmeaza:
Art. 1
Fiecare parte contractanta se angajeaza sa asigure conformitatea legislatiei sale cu dispozitiile prezentei conventii si sa notifice secretarului general al Consiliului Europei masurile luate in acest scop.
Art. 2
Filiatia fata de mama a tuturor copiilor nascuti in afara casatoriei este stabilita prin singur faptul nasterii copilului.
Art. 3
Filiatia fata de tata a tuturor copiilor nascuti in afara casatoriei poate fi constatata sau stabilita prin recunoastere voluntara sau prin hotarire judecatoreasca.
Art. 4
Recunoasterea voluntara a paternitatii nu poate forma obiectul unei opozitii sau contestatii, cind aceste proceduri sint prevazute prin legislatia interna, decit in cazul in care persoana care vrea sa recunoasca sau care a recunoscut copilul nu este, biologic, tatal sau.
Art. 5
In actiunile referitoare la filiatia fata de tata, probele stiintifice apte sa stabileasca sau sa inlature paternitatea, urmeaza a fi incuviintate.
Art. 6
1. Tatal si mama unui copil nascut in afara casatoriei au aceeasi obligatie de intretinere fata de acest copil ca cea care exista fata de copilul nascut din casatorie.
2. Cind obligatia de intretinere a unui copil nascut din casatorie incumba unor anumiti membri ai familiei tatalui sau a mamei, copilul nascut in afara casatoriei beneficiaza, de asemenea, de aceasta obligatie.
Art. 7
1. Cind filiatia unui copil nascut in afara casatoriei este stabilita fata de cei doi parinti, exercitarea drepturilor parintesti nu poate fi de drept atribuita numai tatalui.
2. Exercitarea drepturilor parintesti urmeaza sa poata fi transferata; cazurile de transfer sint supuse legislatiei interne.
Art. 8
Cind tatal sau mama unui copil nascut in afara casatoriei nu are exercitiul drepturilor parintesti ori al dreptului privind incredintarea copilului, acest parinte poate obtine un drept de vizitare in cazurile indreptatite.
Art. 9
Drepturile copilului nascut in afara casatoriei la succesiunea tatalui si mamei sale si a membrilor familiilor lor sint aceleasi ca si cind s-ar fi nascut din casatorie.
Art. 10
Casatoria tatalui si mamei unui copil nascut in afara casatoriei confera acestui copil statutul juridic al unui copil nascut din casatorie.
Art. 11
1. Prezenta conventie este deschisa semnarii statelor membre ale Consiliului Europei. Ea va fi ratificata, acceptata sau aprobata. Instrumentele de ratificare, acceptare sau aprobare vor fi depuse pe linga secretarul general al Consiliului Europei.
2. Conventia va intra in vigoare dupa 3 luni de la data depunerii celui de-al treilea instrument de ratificare, acceptare sau aprobare.
3. Ea va intra in vigoare, fata de orice stat semnatar care o va ratifica, accepta sau incuviinta ulterior, dupa 3 luni de la data depunerii instrumentului sau de ratificare, acceptare sau aprobare.
Art. 12
1. Dupa intrarea in vigoare a prezentei conventii, Comitetul Ministrilor al Consiliului Europei va putea invita orice stat nemembru al consiliului sa adere la prezenta conventie.
2. Aderarea se va efectua prin depunerea, pe linga secretarul general al Consiliului Europei, a unui instrument de aderare care va produce efect dupa 3 luni de la data depunerii sale.
Art. 13
1. Orice stat poate, in momentul semnarii sau in momentul depunerii instrumentului de ratificare, acceptare, aprobare sau aderare, sa desemneze teritoriul sau teritoriile carora li se va aplica prezenta conventie.
2. Orice stat poate, in momentul depunerii instrumentului sau de ratificare, acceptare, aprobare sau aderare ori in orice alt moment urmator, sa extinda aplicarea prezentei conventii, prin declaratie adresata secretarului general al Consiliului Europei, la orice alt teritoriu desemnat in declaratie si caruia ii asigura relatiile internationale sau pentru care este abilitat sa stipuleze.
3. Orice declaratie facuta in temeiul paragrafului precedent va putea fi retrasa, in ceea ce priveste orice teritoriu desemnat in aceasta declaratie, in conditiile prevazute de art. 15 al prezentei conventii.
Art. 14
1. Orice stat poate, in momentul semnarii sau in momentul depunerii instrumentului sau de ratificare, acceptare, aprobare ori aderare sau cind va face o declaratie potrivit paragrafului 2 din art. 13 al prezentei conventii, sa formuleze cel mult trei rezerve cu privire la dispozitiile art. 2-10 ale acesteia.
Rezerve cu caracter general nu sint admise; fiecare rezerva nu se poate purta decit asupra unei dispozitii.
2. Fiecare rezerva va produce efecte timp de cinci ani cu incepere de la intrarea in vigoare a prezentei conventii fata de partea luata in considerare. Ea va putea fi reinnoita pentru perioade succesive de cite cinci ani, prin mijlocirea unei declaratii adresate inainte de expirarea fiecarei perioade secretarului general al Consiliului Europei.
3. Orice parte contractanta poate retrage, in total sau in parte, o rezerva formulata de ea in temeiul paragrafelor precedente prin mijlocirea unei declaratii adresate secretarului general al Consiliului Europei si care urmeaza sa produca efecte de la data primirii sale.
Art. 15
1. Orice parte contractanta va putea, in ceea ce o priveste, sa denunte prezenta conventie, adresind o notificare secretarului general al Consiliului Europei.
2. Denuntarea va produce efecte dupa sase luni de la data primirii notificarii de catre secretarul general.
Art. 16
Secretarul general al Consiliului Europei va notifica statelor membre ale consiliului si oricarui stat care a aderat la prezenta conventie:
a) orice semnare;
b) depunerea oricarui instrument de ratificare, acceptare, aprobare sau aderare;
c) orice data de intrare in vigoare a prezentei conventii, potrivit art. 11;
d) orice notificare primita in aplicarea dispozitiilor art. 1;
e) orice declaratie primita in aplicarea paragrafelor 2 si 3 ale art. 13;
f) orice rezerva formulata in aplicarea dispozitiilor paragrafului 1 al art. 14;
g) reinnoirea oricarei rezerve efectuate in aplicarea paragrafului 2 al art. 14;
h) retragerea oricarei rezerve efectuate in aplicarea paragrafului 3 al art. 14;
i) orice notificare primita in aplicarea art. 15 si data la care denuntarea va produce efecte.
Drept pentru care, subsemnatii, legal imputerniciti, au semnat prezenta conventie.
Intocmita la Strasbourg la 15 octombrie 1975, in limbile franceza si engleza, ambele texte avind aceeasi valabilitate, intr un singur exemplar, care se va depune in arhivele Consiliului Europei. Secretarul general al Consiliului Europei o va comunica in copie certificata conform fiecaruia dintre statele semnatare si care adera.
(preluat de pe http://www.legex.ro/Legea-101-1992-2925.aspx)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu