marți, 30 august 2016

Neplata pensiei de intretinere. Infractiunea de abandon de familie

**solutie conform codului penal anterior

Prin sentinţa civilă s-a dispus obligarea învinuitului la plata sumei de 150 lei lunar în favoarea minorei începând cu data de 01.03.2010 şi până la majoratul acesteia sau alte dispoziţii legale, iar prin sentinţa civilă nr. /06.05.2009 a fost admisă cererea formulată de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sibiu şi în consecinţă a fost instituită măsura plasamentului minorei G A E în familia bunicii materne O M, în prezent minora aflându-se în grija şi întreţinerea bunicii materne. 
Fiind audiat în cursul urmăririi penale, inculpatul a recunoscut că nu a plătit pensia de întreţinere, arătând că nu a realizat venituri şi că a fost întreţinut de părinţii săi, însă şi-a luat angajamentul ca în momentul în care se va angaja să plătească pensia datorată . 
De la data acestui angajament a trecut aproape un an, inculpatul neplătind în continuare pensia de întreţinere. În faţa instanţei inculpatul s-a prezentat la termenul din 23.10.2013 când a comunicat faptul că in cursul lunii octombrie s-a angajat cu contract de muncă, fiindu-i acordat un termen pentru a achita o parte din pensia restantă. În pofida acestui fapt inculpatul nu s-a mai prezentat la niciunul din termenele de judecată acordate ulterior şi nici nu a achitat vreo parte din suma datorată. Din procesul - verbal de neexecutare a mandatului de aducere emis pentru termenul de judecată din 18.12.2013 rezultă că inculpatul a plecat în Italia, fără a se cunoaşte când va reveni acesta în ţară. 

Inculpatul, apt de muncă şi, mai mult, angajat cu forme legale de acum două luni, potrivit propriilor susţineri, nu îşi îndeplineşte cu rea-credinţă, de peste trei ani de zile, obligaţia de a plăti pensia de întreţinere datorată fiicei sale minore, ştiind că aceasta se află în nevoie, fiind dată în plasament bunicii materne, care beneficiază de o pensie de doar 322 lei . Mai mult, din susţinerile reprezentantei părţii vătămate rezultă că inculpatul a lucrat în construcţii, precum şi că acesta a fost plecat în străinătate la muncă, astfel că a realizat venituri din care putea şi trebuia să plătească pensia de întreţinere datorată. 
Ţinând cont de cele expuse mai sus şi având în vedere şi interesul minorei de a i se plăti pensia de întreţinere fără privarea de libertate a inculpatului, instanţa a apreciat că prin aplicarea unei pedepse de 1500 lei amendă penală se realizează scopul educativ şi preventiv al pedepsei. 
Partea vătămată prin reprezentanta legală O M s-a constituit parte civilă în cauză, solicitând obligarea inculpatului la plata pensiei de întreţinere restante în sumă de 6450 lei. Întrucât cu privire la pensia de întreţinere datorată de inculpat există o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, care a dobândit deci autoritatea de lucru judecat, instanţa în baza art.14 şi art.346 alin.1 C.pr.pen. a respins acţiunea civilă, urmând ca partea civilă să îşi realizeze dreptul la întreţinere prin punerea în executare silită a sentinţei menţionate. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu