marți, 30 august 2016

Ce obligații are părintele care pleacă la muncă în străinătate? Delegarea parentala

Amintesc faptul că sunt foarte multi părinti care pleacă în străinătate și lasă copilul în îngrijirea familiei extinse dar, fie nu anunță serviciului competent intenția de a pleca, fie nu urmează procedura delegării parentale, ceea ce face ca, în situația unei urgențe,  să nu se poată lua, în termen util, măsuri cu privire la copilul lipsit de autoritate părintească. 

Delegarea parentală presupune, așa cum spune și denumirea, delegarea sau transmiterea temporară a exercițiului autorității părintești față de minor, ceea ce înseamnă că, în caz de necesitate, cel în îngrijirea căruia se află minorul (de regulă, bunicii), pot lua decizii cu privire la minor. 

Parintele care exercita singur autoritatea parinteasca sau la care locuieste copilul și care urmeaza sa plece la munca in strainatate, are obligatia de a notifica aceasta intentie serviciului public de asistenta sociala de la domiciliu, cu minimum 40 de zile inainte de a parasi tara.

Notificarea presupune totodată și desemnarea unei persoane care se  va ocupa de întreţinerea copilului pe perioada absenţei părinţilor sau tutorelui, după caz. 

Ulterior, are loc procedura delegării parentale care presupune confirmarea persoanei în întreţinerea căreia va rămâne copilul și se efectuează de către instanţa de tutelă (judecătorie) în conformitate cu art. 104 și urm. din Legea 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului.

Potrivit art. 105 din aceeaşi lege, persoana în îngrijirea căreia rămâne minorul trebuie să facă parte din familia extinsă, să aibă minimum 18 ani şi să îndeplinească condiţiile materiale şi garanţiile morale necesare creşterii şi îngrijirii unui copil. Instanţa va dispune delegarea temporară a autorităţii părinteşti cu privire la persoana copilului, pe durata lipsei părinţilor, dar nu mai mult de un an.

foto: http://www.theguardian.com/politics/2012/may/09/queens-speech-families-bill-justice

Avocat Paula-Alina Lupu, Baroul Iași
tel. 0755.795.608

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu