marți, 30 august 2016

Casatoria minorului cu autorizarea instantei de tutela

Art. 272 Cod civil
Vârsta matrimonială

(1) Căsătoria se poate încheia dacă viitorii soţi au împlinit vârsta de 18 ani.
(2) Pentru motive temeinice, minorul care a împlinit vârsta de 16 ani se poate căsători în temeiul unui aviz medical, cu încuviinţarea părinţilor săi sau, după caz, a tutorelui şi cu autorizarea instanţei de tutelă în a cărei circumscripţie minorul îşi are domiciliul. În cazul în care unul dintre părinţi refuză să încuviinţeze căsătoria, instanţa de tutelă hotărăşte şi asupra acestei divergenţe, având în vedere interesul superior al copilului.
"Prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanţe la data de... petenţii TRE (asistată de ocrotitorii legali TE şi TD) şi RC au solicitat instanţei autorizarea căsătoriei lor. 
În motivare, au învederat, în esenţă, că petenta TRE urmează a împlini 18 ani peste cateva luni, dar este însărcinată în 22 săptămâni. 
Cererea a fost fundamentată în drept indicându-se art. 272 alin 2 Cod civil 
În probaţiune au fost depuse înscrisuri. 
În şedinţa din 5.03.2014 instanţa a luat declaraţie numiţilor TD şi TE(fila 25), exprimându-şi acordul cu privire la încheierea căsătoriei fetei lor cu numitul RC. 
De asemenea, instanţa a procedat la luarea unei declaraţii şi numitului RC (fila 26 ds) acesta manifestându-şi voinţa în sensul de a se căsători cu minora TRE. 

În speţă, instanţa reţine că minora are împlinită vârsta de 17 ani şi potrivit adeverinţei medicale eliberată de medicul de familie, în data de 11.02.2014, petenta este însărcinată în luna a cincea. 
Conform declaraţiei mamei minorei, atât ea cât şi soţul său sunt de acord cu încheierea căsătoriei. Totodată, petentul RC îşi manifestă dorinţa de a întemeia o familie împreună cu minora TRE. 
Faţă de aceste aspecte, instanţa reţine că sunt motive temeinice pentru autorizarea căsătoriei acesteia. 
Faţă de cele expuse, reţinând temeinicia cererii, instanţa o va admite şi va autoriza încheierea căsătoriei minorei TRE, cu CNP, cu petentul RC. 

speta: http://portal.just.ro/193/Lists/Jurisprudenta/DispForm.aspx?ID=121&ContentTypeId=0x010017854362C029DA4EB7A0C1650A0C0651
foto: http://stlaurence.org/holy-matrimony

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu