luni, 21 august 2017

Violenta in familie. Solutii. Ordinul de protectie

  
  1. Ce înseamna „violența în familie”?
                  Termenul de „violență” are un sens mai larg, desemnând atât atât actele de agresiune fizică, precum și amenințările, insultele, limbajul degradant și umilitor (violența verbală), provocarea de stări de tensiune și încercările de a-și impune voința (violență psihologică), izolarea persoanei de prieteni, interzicerea de a merge la locul de muncă/învățământ (violență socială), etc.

  1. Victimele violenței în familie
În sensul legii speciale, victimă a violenței poate fi orice membru de familie, respectiv:
    • ascendenții, descendenții, frații și surorile, copiii acestora, precum și persoanele devenite prin adopție astfel de rude.
    • Soțul/soția, precum și fostul soț/fosta soție,
    • Concubinii, precum și persoanele care au stabilit relații asemănătoare celor dintre părinți și copii (în cazul în care locuiesc împreună)
    • Tutorele, reprezentantul legal sau cel care îngrijește persoana cu boală psihică sau handicap fizic.

  1. Ce măsuri pot fi dispuse printr-un ordin de protecție?
                        Dacă cererea de emitere a unui ordin de protecție este admisă, agresorul poate fi evacuat din locuință (chiar dacă acesta este proprietar!), iar victima poate solicita reintegrarea sa și a minorilor în locuința familiei. Totodată, poate fi solicitată limitarea dreptului de folosință asupra locuinței, în situația în care locuința poate fi partajată, spre exemplu agresorul poate fi obligat să folosească o intrare separată (interdicție solicitată mai ales în cazul actelor de violență verbală sau psihologică).                                   Printre celelalte măsuri care pot fi luate se numără interdicția oricărui contact, inclusiv telefonic cu victima, păstrarea unei anumite distanțe de locuința sau locul de muncă al victimei sau încredințarea temporară a minorilor.
                        Interdicțiile pot fi dispuse pe o durată de cel mult 6 luni de zile, cu posibilitatea formulării unei noi cereri de către victimă dacă starea de pericol persistă.

                       
  1. Procedura obținerii unui ordin de protecție
                        Procedura este prevăzută de legea nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie. Victima violenței poate depune cererea personal, prin avocat sau prin intermediul unei organizații specializate (ONG) sau instituții, iar pentru simplificarea procedurii a fost prevăzut un formular tip care trebuie introdus la instanța de judecată. Este important de știut că cererea este scutită de taxă de timbru, existând posibilitatea ca victima să solicite să fie asistată de un avocat din oficiu la întreaga procedură dacă nu are resurse financiare (respectiv dacă îndeplinește condițiile prevăzute de legea privind ajutorul public judiciar). În prezent, procedura se judecă cu celeritate, soluționarea cererii neputând depăși un termen de 72 de ore calculat de la data depunerii acesteia.
                        !! Important de știut este că la nivel local au fost înființate centre de primire și unități de ajutor pentru persoanele care sunt victime ale violenței, unde se pot adăposti temporar împreună cu copiii,  pot beneficia  de suport psihologic și consiliere din partea altor specialiaști, inclusiv de sprijin pentru obținerea unui ordin de protecție. Departamentele de asistență socială din cadrul primăriilor sau unitățile de poliție pot îndruma victimele spre astfel de centre.


  Autor: Avocat Paula-Alina Lupu - https://www.facebook.com/avocatpaulalupu/

Articolul a fost scris de către avocat Paula-Alina Lupu pentru rubrica de specialitate a site-ului sfatulparintilor.ro, iar distribuirea este permisă cu indicarea autorului și a sursei.©


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu