marți, 21 decembrie 2021


„Ruperea abuzivă a logodnei - între teorie și practică” publicat în Revista de Dreptul Familiei numărul 2/2021, Editura Universul Juridic
Autori - LUNGU Lucian, LUPU Paula Alina


        Rezumat: studiul analizează formele juridice pe care le îmbracă darurile oferite de logodnici unul altuia, precum și cele care le-au fost oferite de terțe persoane, subliniind, regimul lor juridic, dar și implicațiile practice. De asemenea, au fost evidențiate caracteristicile principale ale darurilor obișnuite, precum și criteriile de delimitare față de darurile ce pot face obiectul unei acțiuni în restituire.
        Studiul analizează totodată și instituția răspunderii civile delictuale pentru ruperea abuzivă a logodnei, teoria abuzului de drept, precum și sintagma de „rupere abuzivă”, sub ambele sale modalități legislative prevăzute de alin. (1)-(2) ale art. 269 C. civ., respectiv denunțarea abuzivă a logodnei și determinarea culpabilă a ruperii acesteia.
        În fine, au fost identificate numeroase ipoteze practice, prin intermediul cărora autorii au evidențiat deosebirile dintre denunțarea abuzivă a logodnei și determinarea culpabilă a ruperii logodnei,  fiind propuse, în sprijinul teoreticienilor și al practicienilor, o serie de concepte originale de înțelegere și interpretare.

Cuprins
- Introducere
- Natura juridică a logodnei
- Delimitări dintre logodnă și concubinaj
- Consecințele juridice ale ruperii logodnei
- Elemente de conținut ale dreptului la restituirea darurilor (conceptul de daruri obișnuite, sarcina probei)
- Răspunderea pentru ruperea abuzivă a logodnei (noțiunea de rupere abuzivă a logodnei; denunțarea culpabilă a logodnei; determinarea culpabilă a ruperii logodnei)
- Concluzii






 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu