vineri, 9 august 2019

Despre eventualele compensații materiale care pot fi obținute odată cu divorțul


 Soluționarea unei cereri de divorț de către instanța de judecată presupune stabilirea modului în care va fi desfăcută căsătoria dintre părți, respectiv prin acordul părților sau din culpă, numele pe care soții îl vor purta după divorț, precum și situația minorilor (locuința acestora, modul de exercitare a autorității părintești, obligația de întreținere, păstrarea legăturilor personale cu minorii).
 Așadar, aspectele sus menționate reprezintă capetele de cerere pe care instanța este chemată să le soluționeze în mod obișnuit. Totuși, există și situații în care soții au pretenții financiare unul față de celălalt sau au de rezolvat situația bunurilor și datoriilor comune, iar în acest din urmă caz, se solicită partajul.

În acest articol, ne vom referi la prima ipoteză despre care am făcut vorbire, respectiv la reparațiile pecuniare pe care le poate solicita unul dintre soți celuilalt odată cu divorțul.

Potrivit legii, odată cu cererea de divorț, soțul interesat poate formula o cerere de despăgubire, poate solicita o pensie de întreținere sau dimpotrivă,  o prestație compensatorie.

1.      Dreptul la despăgubiri este prevăzut de art. 388 Cod civil, iar pentru recunoașterea acestui drept este necesar să se facă dovada unui prejudiciu în urma divorțului. Important de știut este despăgubirile (daunele) se pot acorda numai în cazul divorțului pronunțat din culpa exclusivă a soțului căruia i se solicită despăgubirile, iar pe de altă parte, soțul care formulează aceste pretenții să fie nevinovat, adică să nu aibă o culpă în desfacerea căsătoriei. Totodată, o astfel de solicitare se poate formula doar odată cu cererea de divorț, nu și ulterior.
2.      Prestația compensatorie este reglementată de art. 390 Cod civil și reprezintă suma de bani pe care unul dintre soți o poate cere celuilalt soț, în ipoteza în care divorțul cauzează un dezechilibru semnificativ în condițiile sale de viață. Una dintre condițiile acordării prestației compensatorii se referă la durata căsătoriei, care trebuie să fie de cel puțin 20 de ani, iar pe de altă parte, divorțul trebuie să fie pronunțat din culpa exclusivă a soțului căruia i se pretinde această prestație. Totodată, prestația compensatorie poate fi acordată sub forma unei sume globale sau, dimpotrivă, sub forma unei rente viagere – o sumă de bani pe care soțul o va plăti celuilalt soț lunar sau la anumite intervale de timp.
3.      Pensia de întreținere este reglementată de art. 389 Cod civil și poate fi solicitată de soțul care se află în nevoie din cauza unei incapacități de muncă survenite înainte sau în timpul căsătoriei. O altă situație prevăzută de lege este aceea în care incapacitatea de muncă apare în decurs de la un de la desfacerea căsătoriei, caz în care este necesar ca incapacitatea să fie cauzată de o împrejurare în legătură cu căsătoria.

                  Este important de știut că despăgubirile pot fi solicitate împreună cu prestația compensatorie, însă prestația compensatorie nu poate fi cumulată cu pensia de întreținere, soțul care are motive pentru a solicita mai multe feluri de reparație pecuniară, trebuind să opteze între dreptul pe care îl va exercita.

Autor: Avocat Paula-Alina Lupu
avocatpaulalupu@gmail.com
Tel: 0755795608
           
 Articolul a fost scris de către avocat Paula-Alina Lupu pentru rubrica de specialitate a site-ului sfatulparintilor.ro, iar distribuirea este permisă cu indicarea autorului și a sursei. ©



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu